Bokhylla

Många tror att det skulle vara en riktigt lätt match att välja och köpa en bokhylla, då många bokhyllor utåt sett verkar likna varandra väldigt mycket. I själva verket är det inte riktigt så, utan det förekommer faktiskt många, i vissa fall små skillnader mellan olika bokhyllor, så det finns anledning att lägga ned precis samma möda på att välja den rätta bokhylla som man lägger på val av andra möbler.

 

Om du dock alltid haft uppfattningen att alla bokhyllor är likadana undrar du kanske vad det är för små skillnader du egentligen ska hålla koll på? Ja, i så fall kan vi tipsa om att du bör kolla:
Storlek

För att alla böcker och annat du vill ställa i din bokhylla ska få plats helt enkelt, men även för att bokhyllan du köper ska rymmas på det ställe där du vill ställa den. Att försöka uppskatta vad man har som man vill ställa i bokhyllan man köper är därför en bra början och det samma gäller att ta mått på platsen där man vill ställa hyllan. Ju större yta du har att röra dig med och ju färre böcker du har, desto fler alternativ har du att välja mellan, men har du någon slags begränsningar gällande detta måste du vara medveten om exakt vilka dessa är för att kunna välja rätt.

Möjlighet till dörrar

Vissa föredrar nämligen att ha dörrar på bokhyllan för att skydda det som står i den lite extra. Det går ofta att lägga till både vanliga dörrar samt glasdörrar på många bokhyllor, helt eller delvis, om man vill det, men denna möjlighet finns inte för alla bokhyllor så vill man göra detta är det bra att tänka på detta från början så att man kan leta specifikt bara efter bokhyllor där denna möjlighet finns.

 

Möjlighet till lampor

Att man vill ha detta är framför allt vanligt om man tänkt förvara någon slags samling eller något annat man vill visa upp i sin bokhylla. Till vissa bokhyllor kan då lampor och inbyggd belysning läggas till på ett snyggt sätt, men inte till alla. Vet du redan från början att detta är något du skulle vilja ha, rekommenderar vi dig därför att leta efter detta redan från början.

 

Stilen i allmänhet

Det är viktigt att bokhyllan passar in i ditt hem, samt i det rum där du vill ställa den, så den allmänna stilen på den är också väldigt viktig. Välj helst en bokhylla i en så liknande stil som möjligt i jämförelse med de möbler du redan har, så blir slutresultatet i regel bäst.

 

Kvalitet och material

Framför allt om du vill kunna ha din bokhylla länge eller vill ställa stora mängder tunga böcker i den är detta också en väldigt viktig faktor för att du inte ska få problem i efterhand. Äkta, massivt trä är i regel det bästa materialvalet, men har du inte möjlighet att köpa äkta träbokhyllor, se till, så att materialet är så hållbart det bara går åtminstone och titta även noga på konstruktionen för att se så att varje del av bokhyllan satts ihop på ett vettigt sätt med de andra delarna.