Sideboard

Så kallade sideboards syns ofta i inredningsbloggar samt inredningsmagasin numera, vilket fått många att ställa sig frågan: Vad är en sideboard egentligen? Om du också grubblat över detta kan vi berätta för dig att sideboard är ett annat namn för möbeln som förr i Sverige traditionellt kallades för skänk.

 

Varför säger då folk inte skänk istället för sideboard?

De gör de också, detta ord är fortfarande i bruk, men på grund av den lite gammalmodiga klang som ordet skänk har, används detta ord i regel för skänkar med ett lite mer traditionellt utseende. Rör det sig istället om en skänk som är mer modern i sin stil, brukar man kalla detta för sideboard. Men kallar du en sideboard för skänk eller vice versa, säger du absolut inte fel på något vis!

Vad fyller egentligen sideboards för funktion?

Detta är ursprungligen en förvaringsmöbel, så att förvaringsutrymme finns är fortfarande den viktigaste funktionen för sideboards, och man kan förvara t.ex. porslin (om man ställer en sideboard i köket), spel (om man ställer en sideboard i vardagsrummet), leksaker (om en sideboard ställs i ett barnrum) och mycket annat i dessa praktiska möbler.

 

Dock skiljer sig sideboards från andra förvaringsmöbler på så vis att de i regel oftast har en platt yta högst upp. På denna yta kan man ställa olika föremål, t.ex. som dekoration, eller bruksföremål som används, för att möbeln på så vis ska fylla flera funktioner på en och samma gång. Eftersom multifunktionella möbler är väldigt eftertraktade idag är det förmodligen det som gjort att även sideboards blivit så trendiga på senare år.

 

Men jag tror inte att en sideboard passar i mitt hem!

Har du tagit reda på om det verkligen är så? Sideboards tillverkas nämligen i väldigt många olika stilar, storlekar och material, så de är faktiskt mer mångsidiga än vad man kanske kan tro. De kan därför passa i supermoderna hem, men även i hem med retrostil eller lite lantlig stil, för att bara nämna några få exempel. Så istället för att tro att du vet hur det ligger till med detta rekommenderar vi dig att faktiskt ta en titt på de många sideboards som finns där ute för att se om detta verkligen stämmer. Kanske blir du överraskad?